Nieuws

We voelen de bui hangen: wat een windstoot!

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Het is allereerst belangrijk om extra alert te zijn als je op pad gaat. Daarnaast is het goed om te overwegen om je reis even uit te stellen als dat mogelijk is. Hieronder ontdek je meer tips.

(Dichte) mist

In mist rijden betekent minder zicht hebben. Maar jij op jouw beurt bent ook minder goed zichtbaar. Daarom adviseren wij om de juiste autoverlichting aan te doen. Doe je mistlampen aan de voorzijde aan bij minder dan 200 meter zicht. Als het zicht minder dan 50 meter is, kun je ook jouw mistachterlicht aandoen. Klaart het op? Vergeet dan niet deze lichten weer uit te doen. 

Voldoende afstand bewaren is bij mist ook belangrijk. Op deze manier kun je nog uitwijken na een mogelijk schrik- of remreactie van je voorligger. En misschien kun jij je reis wel uitstellen totdat de mist is opgetrokken?

Condens in je voertuig kan ook een spelbreker zijn. Dat kan je zicht namelijk nog meer beperken. Ben je op zoek naar tips en wil je weten wat Rijkswaterstaat doet bij dichte mist? Lees dan deze pagina.

dichte mist op de A12

Foto: mist beperkt het zicht op de A12 bij Zevenaar

Gladde wegen

In het winterseizoen kun je ook te maken krijgen met (lokale) gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en winterse neerslag in de vorm van hagelbuien en (natte) sneeuw. Hierbij is het van belang dat je de rijstijl aanpast door onder andere voldoende afstand te houden en de snelheid te matigen. Maak ook geen abrupte stuurbewegingen! De kans is aanwezig dat jouw banden de grip op het wegdek verliezen, waardoor je kunt slippen. 

Met het oog op de veiligheid van de weggebruiker en de doorstroming van het verkeer, proberen we het ontstaan van gladheid door de winterse omstandigheden zoveel mogelijk te voorkomen. Met miljoenen kilo’s zout staan we deze winter dan ook weer klaar om de strijd tegen gladheid aan te gaan.

Benieuwd hoe een strooiactie in z’n werk gaat? Je hoort het in deze podcast. En wil je weten of we vandaag hebben gestrooid? Bekijk dan onze strooikaart.

Sneeuwresten

Foto: sneeuwresten kunnen voor gladheid zorgen

Zware windstoten

Het komt geregeld voor: harde windstoten tijdens het rijden. Wees ook dan extra alert. Bijvoorbeeld tijdens het inhalen. Door een windvlaag kan het voertuig dat naast je rijdt naar de andere rijstrook worden gedrukt en kunnen voertuigen gaan slingeren. Ook kunnen er als gevolg van windstoten meer takken dan normaal op de weg liggen. Wees dus ook alert op plotselinge remacties.

Voertuigen met (lege) aanhanger, vrachtwagens zonder lading, caravans en motorrijders zijn extra kwetsbaar bij wind. Zeker op open vlaktes, dijken en bruggen. Stel als dat mogelijk is de reis uit en houd de adviezen en weerberichten goed in de gaten.

Windstoten Moerdijkbrug

Foto: gekantelde aanhanger op de Moerdijkbrug (A16)

Hevige neerslag

Je rijdt net de snelweg op en plotseling begint het keihard te regenen, te hagelen of te sneeuwen. De kans is groot dat je zicht dan wordt beperkt. Het is in zo’n geval belangrijk om niet stil te staan op de vluchtstrook. Stilstaan op de vluchtstrook kan gevaarlijke situaties opleveren.

Door de neerslag ben je slecht zichtbaar en andere weggebruikers verwachten niet dat er auto's op de vluchtstrook stilstaan. Deze rijstrook is bedoeld voor hulpdiensten, voertuigen die pech hebben of betrokken zijn bij een ongeval. Mocht je (tijdelijk) willen stoppen, zoek dan een veilige plek, zoals een tankstation of verzorgingsplaats op.

Als het zicht overdag slechter is door hevige neerslag, kun je dimlichten aandoen. Daardoor wordt het wegdek extra verlicht. Daarnaast ben je voor het overige verkeer beter zichtbaar. Zorg er ook voor dat je ruiten en spiegels schoon zijn voor vertrek. Zo voorkom je dat je zicht niet extra beperkt wordt.

Hevige regen

Foto: flinke regenval in de middag op de A76

Zomergladheid

Ook in de zomer of tijdens lange perioden van droog weer kan gladheid voorkomen, namelijk zomergladheid. In periode van droogte kan vuil zich op de weg ophopen. Bijvoorbeeld olieresten of stof. Tijdens lichte regen, kunnen de regeldruppels in combinatie met de vuilresten voor een gladde laag op het asfalt zorgen. Dat kan lokaal voor zeer gladde wegen zorgen.

Aquaplaning

Tijdens en na een flinke regenbui kan 'watergladheid', ook wel aquaplaning genoemd ontstaan. Aquaplaning ontstaat door een dun laagje water tussen de band en de weg, waardoor je auto heel even het contact met de ondergrond verliest. Hierdoor heb je geen controle over de auto.

De kans dat water op de weg blijft staan, is klein. Onze wegen bestaan voor een overgroot deel uit zeer open asfaltbeton (ZOAB). Door de structuur van het materiaal blijft er geen water op het wegdek staan en is de kans op spatwater of aquaplaning minimaal.

Bij harde regenval is het belangrijk dat je je snelheid matigt en voldoende afstand houdt op je voorligger. Door met aangepaste snelheid door een plas te rijden houd je meer controle over de auto. Als je door een plas met water rijdt, is het belangrijk niet te hard te remmen en rustig vaart te minderen.