Nieuws

Wintertijd: houd rekening met drukkere avondspits

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Tijdens het rijden in het donker en/of in regenachtige omstandigheden, houden weggebruikers meer afstand. Dat is goed voor de veiligheid, maar er past wel minder verkeer op de weg. Dit kan ervoor zorgen dat er eerder en langere files ontstaan, die extra hinder opleveren.

Wat doet de wintertijd met jou in het verkeer?

Wat merk je zelf als weggebruiker in het verkeer van het ingaan van de wintertijd? In deze nieuwe video vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen hier meer over en hij geeft tips om goed voorbereid op pad te gaan.

Tekst gaat verder onder de video

Avondspits verloopt drukker

In onderstaande grafiek is te zien dat de avondspits drukker verloopt na het ingaan van de wintertijd. Je ziet het verschil in de weken voor de wintertijd én daarna. De grafiek toont de gemiddelde avondspitspiek per werkdag in 2023 in de periode: maandag 11 september tot en met vrijdag 27 oktober versus maandag 30 oktober tot en met vrijdag 15 december.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Ga goed voorbereid de weg op en wees extra alert

We raden weggebruikers aan goed voorbereid op weg te gaan. Controleer of je autoverlichting in orde is en zorg ervoor dat je spiegels en autoruiten goed schoon zijn. Vul indien nodig de ruitenvloeistof bij.

Houd er verder rekening mee dat de zon lager staat dan je gewend bent, omdat de tijd is verzet. Ook is je zicht in het donker altijd minder en dan kunnen remlichten bijvoorbeeld feller lijken en zo voor afleiding zorgen. Wees dus extra alert onderweg.