Nieuws

Zomerwerkzaamheden Heinenoordtunnel (A29)

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Wanneer is de tunnel deze zomer dicht?

Van vrijdag 26 juli 22.00 uur tot vrijdag 9 augustus 05.00 uur is de Heinenoordtunnel in beide richtingen afgesloten voor verkeer. De rest van het jaar vinden er nog enkele nacht- en weekendafsluitingen plaats in één of beide rijrichtingen. De volledige planning van de werkzaamheden vind je op de projectpagina.

Tekst gaat verder onder de video

Hoe leiden we het verkeer om tijdens de werkzaamheden?

Verkeer richting Rotterdam (zuid naar noord), wordt omgeleid vanaf knooppunt Noordhoek via de A17, A16 en A15. Lokaal verkeer van de Hoeksche Waard leiden we om via de N217 en A16.

Richting Bergen op Zoom (noord naar zuid) wordt het verkeer vanaf knooppunt Benelux omgeleid via de A15 en de A16/A17. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via de A15 en N57. Verkeer naar de Hoeksche Waard leiden we om via de A16 en N217.

De Kiltunnel is tijdens de werkzaamheden tolvrij in de afgesloten rijrichting.

Tekst gaat verder onder het omleidingskaartje

Omleiding beide richtingen

Let op: tijdens de zomerwerkzaamheden in de Heinenoordtunnel vinden er ook andere werkzaamheden plaats in de regio. De A4 richting het noorden is van vrijdag 26 juli 22.00 uur tot maandag 5 augustus 05.00 uur dicht tussen knooppunt Zoomland en knooppunt Sabina. Lees hier meer over deze werkzaamheden. Van vrijdag 9 augustus 22.00 uur tot vrijdag 16 augustus 05.00 uur is de A15 richting het oosten dicht tussen Ridderkerk en Gorinchem. Meer info via deze link.

Tips om hinder te beperken

De werkzaamheden leveren hinder op. Houd rekening met omleidingen en extra reistijd die in de spits kan oplopen tot 60 minuten. Om te voorkomen dat weggebruikers in lange files komen te staan adviseren we om, indien mogelijk, goed voorbereid op pad te gaan en hun reisgedrag aan te passen:

  • Werk, als dat kan, zoveel mogelijk thuis.
  • Reis indien mogelijk op een andere manier, bijvoorbeeld met het ov of op de fiets. Tijdens de afsluitingen blijven de bussen rijden. De fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel blijft open, de fietsponten zijn gratis en er zijn leuke acties om fietsen te stimuleren.
  • Reis samen.
  • Check voor vertrek de actuele verkeersinformatie op website.
  • Hier vind je meer tips om hinder te beperken.

Wat doen we in de Heinenoordtunnel?

In 2023 zijn we gestart met de renovatie van de tunnel. Onder andere is er een nieuwe energievoorziening aangelegd, is asbest verwijderd en nieuwe brandwerende beplating aangebracht, zijn de dienstgebouwen gerenoveerd, de waterafvoer vernieuwd en uitgebreid, stootplaten voor de tunnelmonden vervangen, nieuwe lichtroosters en verlichting opgehangen en buiten de tunnel nieuwe CADO’s (calamiteiten doorsteken) gemaakt. We hebben in de tunnel nieuwe installaties en systemen geplaatst en getest. En vorig jaar zomer hebben we een middentunnelkanaal gemaakt en de hele tunnel voorzien van nieuw asfalt.

Dit jaar zijn we verder gegaan met het plaatsen en testen van de nieuwe installaties en systemen en het aanbrengen van nieuwe wandbekleding. Ook gaan we, buiten de tunnel, verder met de werkzaamheden voor de hoogte detectie. In dit artikel lees je meer over wat we hebben gedaan en nog moeten doen.

In de zomer van 2024 gaan we over van de oude naar de nieuwe installaties en systemen en verwijderen we de oude installaties en systemen, inclusief alle oude kabels en leidingen. Eind 2024 is de renovatie klaar.

Meer informatie renovatie Heinenoordtunnel en alternatieven

Je vindt meer informatie over de werkzaamheden en de planning op de projectpagina Renovatie Heinenoordtunnel. Daar lees je ook welke maatregelen wij nemen om de hinder te beperken en wat je zelf kunt doen.

Informatie over de dienstregeling van de bussen vind je op de website van Connexxion of in de app 9292. Meer informatie over de fietsacties staat op de website van Zuid-Holland Bereikbaar.