Nieuws

Wat moet je doen bij pech op de snelweg?

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Meerdere keren per dag krijgen wij meldingen binnen van stilgevallen voertuigen. Deze meldingen ontvangen wij bijvoorbeeld via Twitter, de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat of via de politie. Ook kunnen weginspecteurs zelf een pechgeval ontdekken.

Hetzelfde geldt voor wegverkeersleiders. Zij treffen stilgevallen voertuigen bijvoorbeeld aan via de verkeerscamera’s of via data afkomstig uit de detectielussen in het wegdek.

Wat doen wij als je pech hebt?

Als we een pechgeval zien staan, ondernemen we direct actie. We sturen een weginspecteur en/of berger je kant op en kruisen daar waar mogelijk een rijstrook af. We zorgen voor de juiste maatregelen om een eventuele dichte rijstrook weer spoedig vrij te krijgen en jou van de weg te helpen.

Wat kun je zelf doen als je pech krijgt?

Krijg je pech? Probeer door te rijden naar een pechhaven of parkeerplaats. Lukt dat niet, zet dan je auto zo dicht mogelijk aan de kant van de vangrail of de berm. Draai vervolgens je wielen richting de vangrail.

Zorg er wel voor dat je net voldoende ruimte tussen het portier en de vangrail houdt, zodat jij en je medepassagiers veilig aan de kant van de vangrail kunnen uitstappen. Zet je alarmlichten aan, trek een veiligheidshesje aan en ga achter de vangrail staan.

Doen je alarmlichten het niet? Zet dan dertig meter achter je voertuig een gevarendriehoek neer. Eenmaal achter de vangrail, bel je zo snel mogelijk 112, een pechhulpverlener of Rijkswaterstaat (0800-8002) en geef je het juiste hectometerpaalnummer door. Waarom dat zo belangrijk is, kun je hier lezen.

Tekst gaat verder onder de video

Laat je voertuig niet onbeheerd achter

Onze weginspecteurs zien wel eens onbeheerde voertuigen langs de snelwegen staan. Vanwege veiligheid mag een onbeheerde auto niet binnen 10 meter van de snelweg staan. Staat het voertuig dat wel en wij zien dat? Dan schakelen wij een berger in om het voertuig weg te halen. In dit artikel lees je meer over de wegsleepregeling.

Goed voorbereid op pad

Ga altijd goed voorbereid op weg, zorg dat je kunt bellen in geval van pech en check of je nog genoeg benzine hebt. Zie je zelf een pechgeval langs de snelweg staan? Bel 112 als er een onveilige situatie is of neem contact op met onze Landelijke Informatielijn. Wij sturen dan zo snel mogelijk help die kant op. Zo houden we de snelwegen samen veilig.